Craps etikett

Ett Craps bord är känt för att vara rörigt, stökigt och stojigt. Men trots detta så är det viktigt att man håller en viss vett och etikett runt bordet.

  • En av de viktigaste reglerna är att aldrig störa Shootern. Av någon anledning är många Crapsspelare vidskepliga och vill göra olika ritualer innan de kastar tärningarna. En del vill pussa tärningarna. Andra vill kasta endast med höger hand och aldrig med vänster eller tvärtom.
  • Att leka besserwisser kring bordet är sällan populärt. Som spelare vill man gärna själv fatta beslut om vilka satsningar man ska göra – inte höra någon annan tjata om vilka satsningar som är bra respektive dåliga eller höra kommentarer om hur man satsar och hur man borde ha satsat istället.
  • En oskriven etikettsregel är att man aldrig ska hantera tärningarna med mer än en hand. Att bolla med tärningarna från hand till hand brukar inte vara populärt. Vill man byta hand bör man hellre lägga ner tärningarna på bordet och sedan lyfta upp dem igen med andra handen.
  • Vidare bör man inte heller ta tärningarna från Craps bordet. Anledningen till detta är förstås för att casinot vill hålla koll på tärningarna hela tiden och på så sätt slipper man risken att bli misstänkt för fusk.
  • Det borde vara självklart, men en oskriven regel är att man inte äter eller dricker vid bordet för att inte riskera att söla ner bordet. Det kan gå hett till kring Crapsbordet och därför är det stor risk att man till exempel blir knuffad så man sölar.
  • En annan viktig detalj är att man bör se till att lära sig satsningarna innan man börjar spela. Så slipper man stå och fundera över vad satsningarna innebär när det väl är ens egen tur vid bordet.
  • Lägg satsningarna vid rätt tidpunkt. Se till att växla in marker i god tid innan. När personalen kring bordet säger Place your bets är det dags att satsa och när de säger No bets så är det för sent.
  • Växla inte marker mitt under en runda eller när det är ens egen tur att kasta. Växla istället mellan rundorna och innan Shootern har fått sina tärningar.